Review SAAL DIGITAL
in

Mensen die bekend zijn met SAAL DIGITAL kende hun reclames wel, als fotograaf mag je jezelf inschrijven om producten te testen. Heel soms vind ik het wel leuk om hier wat tijd in te steken. Zo weet ik een beetje wat er op de markt beschikbaar is en als Nederlander loopt je hart nu eenmaal een beetje warm bij het woord gratis. In ruil overigens voor het gratis product moet je een eerlijke review schrijven op je social media.

Zodoende schreef ik mij vorig jaar in om een boek te testen waarvoor ik een kortingsbon kreeg van €40. De software downloaden was opzicht zo gebeurt en ook het maken van een geschikte layout voor het boek kostte niet al teveel tijd.

Screen Shot software

Wel werd al vrij snel duidelijk dat je voor 40 euro niet heel veel keuze hebt, maar dat mocht de pret niet drukken, ik verwachtte dat de kwaliteit dit vast wel zou compenseren.

Wat erg flauw (kinderachtig zelfs) te noemen is, is dat men nog steeds 5 euro vraagt om je fotoboek niet te voorzien van een lelijke barcode welke overigens geen enkele functie heeft. Dit is natuurlijk gewoon een flauwe verkooptruc, maar komt op mij niet heel professioneel over.

Uiteindelijk heb ik een boekje samengesteld met een selecte van mijn beelden welke ook beschikbaar zijn in Zerp Galerie te Rotterdam. Hieronder zie je enkele gegevens van het boekje:

Fotoboek 19 x 19

Binnenkant: HighEnd-print mat

26 paginas

Cover: leder zwart, ongewatteerd,

Barcode: zonder code Galerie-selectie-boek €5

Totaalbedrag € 44,95 

Verpakkings- en verzendkosten € 4,95

Korting om te testen € -40,00

Zelf betaald : € 9,90

Toen ik het boekwerkje thuisgestuurd kreeg duurde het niet heel lang voor ik licht teleurgesteld was. In de software had ik heel precies uitgemeten dat de beelden evenveel wit-ruimte boven en onder de foto’s hadden.

Witruimte boven en onder

Bij het afdrukken zie je dit niet terug, daarnaast lijkt het alsof enkele foto’s scheef zijn afgedrukt. Hoewel dit echt minimaal is, is dit voor een kritische kijker wel net voldoende dat het irritant is.

In gesprek, of eigenlijk….. nou ja, na veel heen en weer mailen. Wordt je door SAAL-DIGITAL verwezen naar een formulier op hun website. Je kan met SAAL-DIGITAL dus niet in gesprek per telefoon, maar ook niet per mail. Men heeft een systeem ingericht waardoor de service welke je voor dergelijke bedragen mag verwachten eigenlijk onwerkbaar is. Als ik de kwaliteit en de service van het product van SAAL-DIGITAL dan afzet tegen dat van een HEMA-boekje, dan moet ik je die van HEMA adviseren. Die kost namelijk globaal 25 euro en dat is dan toch al bijna de helft.

Na een week lang proberen contact te krijgen met SAAL-DIGITAL over wat men nu verder van mij verwacht, want ik moest eigenlijk een review schrijven… blijft het verder stil… 

Opnieuw advertenties van SAAL-DIGITAL

Het is nog geen anderhalve maand later als ik op mijn instagram weer advertenties zie verschijnen van SAAL-DIGITAL. Dit keer om een nieuwe boek te testen ter waarde van € 100, en dit keer ook inclusief verzendkosten. De Nederlander in mij komt naar boven, dus ik besluit het een tweede kans te geven, niet verachtend dat ze mij dit zouden gaan toewijzen. Ik was tenslotte niet echt overtuigd van hun vorige product.

Ik besloot om het laatste boek onaangepast te bestellen met hun nieuwe product en te kijken wat er gebeurt. Met een groter boek zie je tenslotte ook als het goed is meer details. Dit keer heeft het boek de volgende maten;

Fotoboek Professional Line 30 x 30

Binnenkant: HighEnd-print mat

26 paginas

Cover: Leather / Linen

Bedekde oppervlakte: leder zwart,

Barcode: zonder code

Totaalbedrag € 89,99

Verpakkings- en verzendkosten € 5,99

Korting om te testen € 95,98 

Zelf betaald : niets

De resultaten van een boek ter waarde van 100 euro zijn niet veel anders dan die van een kleiner formaat. De kwaliteit is gemiddeld te noemen met details als lijmresten op de kaft, de uitlijning van foto’s die niet overeenkomst met de software en een kaft welke niet goed/ geheel verlijmd is.

Lijmresten op de kaft

Dit keer heb ik geen poging meer ondernomen om met SAAL-DIGITAL hierover in gesprek te gaan, simpelweg omdat men vasthoud aan een klantonvriendelijk communicatiesysteem. Wel een klein pluspunt… hun €5 euro om een barcode zonder functie die niemand wilt hebben weg te halen, hebben ze bij dit boek laten vervallen.

Het product: Professional line fotoboek

Maar de eindconclusie : HEMA, helemaal zo gek nog niet.